astrologia

Η Aστρολογία μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας, όπως έκανε την δική μου. Η αστρολογία φωτίζει τις μυστικές γωνιές του εαυτού, παρέχει ένα κλειδί για την κατανόηση των άλλων, συμβάλλει σε μια χρήσιμη μέθοδο για την εξέταση των σχέσεων και προσφέρει ακόμη και μια ματιά στο μέλλον. Πέραν αυτού, όπως συμβαίνει με όλους τους σπουδαίους τομείς της γνώσης, η αστρολογία έχει τη δύναμη να αλλάξει την αντίληψη. Μόλις μάθετε κάτι γι' αυτήν, δεν θα ξαναδείτε τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο.

Χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο αντικειμενικό και ταυτόχρονα ποιητικό, η αστρολογία διευρύνει την περιέργειά σας (γιατί αφού απορροφήσετε τις αρχές της, όλοι όσοι συναντάτε, όσο βαρετό και αν είναι το άτομο ή όσο φευγαλέα και αν είναι η συνάντηση, γίνονται ένα μυστήριο που περιμένει να λυθεί)- διευρύνει τη διορατικότητά σας όσον αφορά τη συμπεριφορά και τα κίνητρα- και πάνω απ' όλα, αυξάνει τη συμπόνια σας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αστρολογία χωρίζει όλους τους ανθρώπους σε δώδεκα ομάδες. Πόσο λάθος κάνουν! Η αστρολογία διδάσκει ότι όλα τα ανθρώπινα όντα υπόκεινται σε καθολικές ανάγκες και επιθυμίες - και ότι κάθε άτομο είναι εντελώς και υπέροχα μοναδικό.

Η αστρολογία ήταν και θα είναι ένα πεδίο αντικρουόμενων απόψεων, αφού η θέση της στον κόσμο δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Υπάρχουν εκείνοι που την αποδέχονται και την πιστεύουν, εκείνοι που την απορρίπτουν ως ασυναρτησίες και ανοησίες για ανθρώπους με χαμηλή διανοητική ικανότητα και εκείνοι που είναι σκεπτικιστές και ψάχνουν να καταλάβουν τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το πέπλο της Αστρολογίας της μαζικής κατανάλωσης. Θεωρώ ότι η αστρολογία είναι ένα εργαλείο - ένα αντικειμενικό εργαλείο - για την κατανόηση του εαυτού μας, την αξιολόγηση των σχέσεων, την εξέταση των δυνατοτήτων μας, ακόμα και για τη λήψη κάποιων βασικών αποφάσεων.

 

Τι μπορεί να μας διδάξει η Αστρολογία;

Το πιο σημαντικό απ' όλα, τον εαυτό μας! Μέσα από το ωροσκόπιό μας μπορούμε να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Έχοντας τη γνώση των χαρακτηριστικών μας, μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μπορούμε να μάθουμε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουμε στην παρέα μας και να τους κατανοήσουμε, αντί να τους κατηγορούμε για αυτό που είναι. Μπορούμε να αποφασίσουμε πότε είναι η καλύτερη στιγμή να κάνουμε κάτι ή να αποφύγουμε κάτι δυσάρεστο. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε να εκτρέψουμε τη δυναμική ενός γεγονότος με διαφορετική μορφή.

Η αστρολογία πάνω απ' όλα είναι μια πηγή αυτογνωσίας. Είναι μια συμβολική γλώσσα που προσπαθεί να ερμηνεύσει τις διάφορες πτυχές της ζωής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλοί τομείς στην Αστρολογία, με διαφορές και ομοιότητες μεταξύ τους. Υπάρχει η Γενέθλια Αστρολογία, η Πολιτική Αστρολογία, η Καρμική Αστρολογία, η Δρακωνική Αστρολογία, η Εσωτερική Αστρολογία, η Ωριαία Αστρολογία και άλλες, που η καθεμία είναι ξεχωριστή με τον τρόπο της και αξίζει να μελετηθεί.

 

«Όπως πάνω, έτσι και κάτω» -Ερμής Τρισμέγιστος

 

Κάθε μέρα, όταν τελειώνουμε την ανάγνωση των άρθρων στις εφημερίδες ή τα περιοδικά, ρίχνουμε μια ματιά στις προβλέψεις που γίνονται για τα ζώδια. Μερικές φορές, ξεκινάμε συζητήσεις με ανθρώπους ρωτώντας τους ποιο είναι το ζώδιό τους. Υπάρχουν άνθρωποι που υπερβάλλουν και θεωρούν την Αστρολογία ως Μαγεία! Υπάρχουν επίσης σκεπτικιστές που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν τα αστέρια να επηρεάζουν τη ζωή κάποιου από τόσο μακριά. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η Αστρολογία είναι μια παρεξηγημένη επιστήμη. Αλήθεια, γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Λειτουργεί η Αστρολογία; Πιστεύετε σε όλα αυτά τα πράγματα;

Ο θρύλος λέει ότι ο σερ Ισαάκ Νεύτων, που θεωρείται ευρέως η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα όλων των εποχών, μπορεί να έχει εξερευνήσει την αστρολογία. Ο Νεύτωνας είχε ένα πολύπλοκο, περίεργο μυαλό. Εκτός από την εφεύρεση του λογισμού και την ανακάλυψη του παγκόσμιου νόμου της βαρύτητας, ενδιαφερόταν για την αλχημεία (την αναζήτηση της μετατροπής των συνηθισμένων μετάλλων σε χρυσό), τη Βίβλο και την αστρολογία. Όταν ο φίλος του Έντμουντ Χάλεϊ (από τον οποίο πήρε το όνομά του ο κομήτης) έκανε ένα απαξιωτικό σχόλιο γι' αυτό, ο Νεύτων, ένας συντηρητικός Αιγόκερως, ανταπέδωσε αμέσως: «Κύριε, έχω μελετήσει το θέμα. Εσείς όχι». Ή τουλάχιστον έτσι λέει η ιστορία.

Όπως κάθε άλλος αστρολόγος, θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ιστορία μπορεί να είναι αληθινή. Άλλωστε, η αστρολογία έχει ξεθωριάσει και βγει από τη μόδα, αλλά ποτέ δεν της έλειψαν οι οπαδοί. Η Αικατερίνη των Μεδίκων είχε τον Νοστράδαμο ως αστρολόγο της, η βασίλισσα Ελισάβετ Α' συμβουλεύτηκε τον John Dee και άλλοι αστρολόγοι συμβούλευσαν τον Ναπολέοντα, τον George Washington, τον J. P. Morgan και τον Ronald (και τη Nancy) Reagan.

Το ερώτημα «Γιατί λειτουργεί η Αστρολογία;» δεν έχει απαντηθεί με βεβαιότητα. Οποιοσδήποτε έχει αφιερώσει χρόνο για να αποκτήσει μια βαθύτερη γνώση του θέματος αυτού, έχει αναμφίβολα αναγνωρίσει το γεγονός ότι υπάρχει πράγματι μια συσχέτιση μεταξύ των πλανητικών θέσεων στον γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου και της προσωπικότητας και των γεγονότων της ζωής του- ωστόσο, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί μια εξήγηση για την ακριβή αιτία και τη φύση αυτής της συσχέτισης, η οποία να μπορεί να αντέξει τις αυστηρές απαιτήσεις του επιστημονικού πειράματος.

Ο Carl G. Jung συνόψισε αυτή την άποψη όταν έγραψε: «Γεννιόμαστε σε μια δεδομένη στιγμή, σε έναν δεδομένο τόπο, και όπως τα χρόνια τρύγου του κρασιού, έχουμε τις ιδιότητες του έτους και της εποχής στην οποία γεννιόμαστε».

 

«Αστρολογία, η ευγενέστερη από τις επιστήμες». Dante Alighieri

 

Δεν ξέρω γιατί λειτουργεί η αστρολογία, όπως δεν ήξερε και ο Σερ Ισαάκ. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι λειτουργεί. Το μοτίβο που έκαναν οι πλανήτες τη στιγμή της γέννησής σας -δηλαδή, ο γενέθλιος χάρτης ή το ωροσκόπιό σας- περιγράφει τις τάσεις, τις ικανότητες, τις προκλήσεις και τις δυνατότητές σας. Δεν προβλέπει τη μοίρα σας, αν και κάνει κάποιες μοίρες πιο εύκολα εφικτές από άλλες.

 

Σήμερα οι περισσότεροι επαγγελματίες αστρολόγοι έχουν δύο θεωρίες να πρεσβεύουν:

α) Τον νόμο της «Αιτίας και του Αποτελέσματος»

Οι πλανήτες, ο Ήλιος και η Σελήνη μάς επηρεάζουν μέσω αδιευκρίνιστων ακόμη κοσμικών ενεργειών. Για παράδειγμα, η βαρύτητα ή το φως του Ήλιου, που στέλνεται στη γη είτε απευθείας είτε αντανακλάται από τη Σελήνη ή τους πλανήτες - τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν ενδεχομένως, θεωρητικά τουλάχιστον, να έχουν κάποια επίδραση στην ανθρώπινη ζωή, μια επίδραση της οποίας η «άμπωτη και η ροή» θα μπορούσαν να μετρηθούν μέσω των πλανητικών θέσεων τη στιγμή ενός γεγονότος, όπως η γέννηση ενός ανθρώπου. Ανάλογα με τον τόπο που γεννηθήκαμε, αυτή η ενέργεια αποτυπώθηκε μέσα μας, όπως όταν οι επιστήμονες παίρνουν δείγματα γης ή πάγου για να βρουν στοιχεία για τη δραστηριότητα της περιόδου που ερευνούν.  

β) Η εσωτερική θεωρία

Η σύγχρονη βάση αυτής της θεωρίας είναι η «Θεωρία της συγχρονικότητας» του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ. Αν και ο C.G. Jung θεωρείται συνήθως ο «πατέρας» της συγχρονικότητας, στην πραγματικότητα η ιδέα αυτή δεν είναι σχεδόν καθόλου παιδί του 20ού αιώνα. Προς τα τέλη του 18ου αιώνα, ο Γερμανός φιλόσοφος Gottfried Leibniz, χωρίς τη βοήθεια των ανακαλύψεων της κβαντικής φυσικής, ανέπτυξε μια θεωρία που από πολλές απόψεις είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη συγχρονικότητα του Jung, τουλάχιστον όσον αφορά αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους αστρολόγους. Ο Λάιμπνιτς ονόμασε τη θεωρία του «προκαθορισμένη αρμονία».

 

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι πλανήτες δεν θεωρούνται ως «αιτίες» των γήινων «αποτελεσμάτων», αλλά μάλλον το σύμπαν θεωρείται ως μια «ολότητα» στην οποία κάθε μέρος έχει μια στενή, μυστηριώδη σχέση με κάθε άλλο μέρος. Οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα μέρος θα συνοδεύεται πάντα από μια αντίστοιχη αλλαγή σε ένα άλλο μέρος. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν διαδέχονται η μία την άλλη διαδοχικά στο χρόνο - μια τέτοια ακολουθία γεγονότων θα υποδήλωνε «αιτία και αποτέλεσμα». Αντίθετα, οι αλλαγές συμβαίνουν ταυτόχρονα (συγχρονισμός) και, επομένως, δεν ταιριάζουν στο μοντέλο «αιτία-αποτέλεσμα».

Κατά την προσωπική μου άποψη, η επιστημονική μέθοδος και η έννοια της συγχρονικότητας, όπως περιγράφεται στην ψυχολογία του Γιούνγκ, δεν είναι απαραίτητα ασύμβατες. Στην καθημερινή μας ζωή, το μοντέλο αιτίας και αποτελέσματος αποδεδειγμένα στηρίζει πολλά από όσα κάνουμε. Η επιστήμη το έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει αυτό, και οι πρακτικές μας εμπειρίες το επιβεβαιώνουν. Σε αυτό ακριβώς το θεμέλιο δεν βασίζουμε τις περισσότερες από τις ενέργειές μας;

Ωστόσο, όταν εμβαθύνουμε σε ορισμένα φαινόμενα, όπως η τηλεπάθεια ή η διόραση, φαίνεται να αναδύεται μια διαφορετική αρχή. Εδώ, η έννοια της συγχρονικότητας εμφανίζεται πιο σχετική. Είναι εύλογο ότι η συγχρονικότητα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ολιστικής αστρολογίας. Η πραγματικότητα, όπως φαίνεται, μπορεί να παρατηρηθεί και να βιωθεί από διάφορες οπτικές γωνίες, καθεμία με τη δική της νομιμότητα, ακόμη και αν αρχικά μπορεί να φαίνονται αντιφατικές.

Ενώ μια οριστική εξήγηση για την αποτελεσματικότητα της αστρολογίας παραμένει ασύλληπτη στην επιστημονική κοινότητα, όσοι έχουν αφιερωθεί στη μελέτη της αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητά της. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «έργο» σε αυτό το πλαίσιο; Οι ίδιοι οι αστρολόγοι συχνά διαφωνούν σχετικά με τον βαθμό στον οποίο η τέχνη τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση αξιόπιστων γνώσεων σχετικά με άτομα ή καταστάσεις. Οι περιορισμοί της αστρολογίας φαίνεται επίσης να αποτελούν πηγή κάποιας ασάφειας εντός του πεδίου.

 

Γιατί η Αστρολογία είναι τόσο παρεξηγημένη; 

Πρώτα απ' όλα μια ευθύνη πέφτει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επειδή προσεγγίζουν την Αστρολογία με γενικότητες και κοινοτοπίες, κυρίως σε τηλεοπτικές εκπομπές ή περιοδικά, και με τέτοιο τρόπο, ώστε να χάνεται κάθε είδους σοβαρότητα από ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα που στην πραγματικότητα είναι η Αστρολογία. Υποτιμάτε δηλαδή την Τέχνη της Συναστρίας με το να το λέτε απλά και μόνο: «Ω, αγαπητέ μου φίλε, είσαι Λέων, άρα ταιριάζεις απόλυτα με έναν Τοξότη!»

Η αστρολογία υποφέρει επίσης πολύ από τους ίδιους τους εκπροσώπους της. Οι αστρολόγοι παρουσιάζονται (και μερικές φορές το κάνουν σκόπιμα) ως καρικατούρες. Φαίνεται δύσκολο για τον καθημερινό άνθρωπο να φανταστεί έναν Αστρολόγο χωρίς φανταχτερά ρούχα και μια κρυστάλλινη σφαίρα για να προβλέπει το μέλλον!

Είναι επίσης δικό μας λάθος όταν λέμε ότι ένα ζώδιο είναι καλύτερο από ένα άλλο. Η απάντησή μου σε αυτό, είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο ζώδιο και ότι όλα έχουν ένα ρόλο να παίξουν στην εξέλιξή μας.

«Ο καθένας μπορεί να γίνει εκατομμυριούχος, αλλά για να γίνεις δισεκατομμυριούχος χρειάζεσαι έναν αστρολόγο» J. P. Morgan

Η αστρολογία δεν είναι «επιστήμη» με την κλασική έννοια του όρου. Σίγουρα δανείζεται αρκετά στοιχεία από ομόλογες επιστήμες (π.χ. αστρονομία), αλλά δεν μπορεί να αποδείξει μαθηματικά αυτά που δηλώνει, ειδικά στο θέμα των προβλέψεων. Ωστόσο, δεν είναι ούτε «τέχνη», διότι η Αστρολογία βασίζεται και κινείται παράλληλα με την Επιστήμη.

Η Αστρολογία δεν είναι μια θρησκεία στην οποία πρέπει να πιστέψει κανείς. Ωστόσο, αν κάποιος ξύσει την επιφάνεια και κοιτάξει βαθιά από κάτω, θα μάθει να εμπιστεύεται την Αστρολογία γιατί πραγματικά λειτουργεί! Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς οι αστρολόγοι είναι σε θέση να γνωρίζουν προσωπικά πράγματα που κανείς άλλος δεν γνωρίζει, κοιτάζοντας απλώς τον χάρτη τους!

Στο πεδίο της αστρολογίας, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της προσφοράς διορατικότητας και των τρομερών προβλέψεων, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα τόσο σημαντικά όσο η ζωή και ο θάνατος. Αν και μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να συμβουλευτείτε τα άστρα για να ρίξετε μια ματιά στο μέλλον, είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίζετε τέτοια θέματα με προσοχή και σκεπτικισμό.

Η αστρολογία, από τη φύση της, είναι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ουράνιων κινήσεων και ανθρώπινης ερμηνείας. Ωστόσο, η απόδοση ενός συγκεκριμένου γεγονότος όπως ο θάνατος αποκλειστικά σε αστρολογικούς παράγοντες δεν είναι μόνο απλοϊκή αλλά και ηθικά αμφισβητήσιμη. Υπάρχουν μυριάδες μη αστρολογικά στοιχεία που παίζουν ρόλο σε τέτοια καθοριστικά γεγονότα.

Η πρόβλεψη του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου, όπως ο ηλικιωμένος θείος σας, μπορεί να έχει σημαντικό συναισθηματικό βάρος και να επηρεάσει ακούσια τη συμπεριφορά ή τις αποφάσεις. Τέτοιες προβλέψεις μπορούν ενδεχομένως να γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες, αλλάζοντας την πορεία των γεγονότων με απρόβλεπτους τρόπους.

Επιπλέον, η προγνωστική δύναμη της αστρολογίας έχει τα όριά της. Ενώ ορισμένες πλανητικές ευθυγραμμίσεις μπορεί να υποδηλώνουν ευνοϊκές συνθήκες για γάμο ή οικονομικές ευκαιρίες, δεν μπορούν να εξαναγκάσουν τα άτομα να ενεργήσουν παρά τη θέλησή τους. Τελικά, η προσωπική δράση και οι εξωτερικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής μας.

Στην ουσία, ενώ η αστρολογία μπορεί να προσφέρει γνώσεις και καθοδήγηση, είναι σημαντικό να την προσεγγίζουμε με μια υγιή δόση σκεπτικισμού και ηθικής σκέψης. Οι υπεύθυνοι αστρολόγοι αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και αποφεύγουν να κάνουν τρομερές προβλέψεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη δυσφορία ή να επηρεάσουν τη συμπεριφορά. Άλλωστε, το πεπρωμένο μας διαμορφώνεται από πλήθος παραγόντων, τόσο κοσμικών όσο και γήινων, και τελικά εναπόκειται σε εμάς να τα διαχειριστούμε με σοφία και σύνεση.

 «Δεν πιστεύω στην αστρολογία- είμαι Τοξότης και είμαστε επιφυλακτικοί» Arthur C. Clarke 

Θα πρέπει να υπογραμμίσω ένα κομβικό σημείο της Αστρολογίας που αποτελεί πηγή αρκετών συγχύσεων- τις προβλέψεις. Το μέλλον δεν είναι προκαθορισμένο, αλλά μπορούμε να δούμε τις τάσεις και τη δυναμική του. Ένα γεγονός θα βγει αργά ή γρήγορα, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο ισχυρή θα είναι η δυναμική του, μπορούμε μόνο να υποψιαστούμε, οπότε όταν κάνουμε προσωπικές προβλέψεις αναπτύσσουμε πάντα ένα εύρος πιθανών αποτελεσμάτων. Γι' αυτό μια πρόβλεψη είναι μια προετοιμασία για αυτό που πρόκειται να έρθει, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα με τον πιο θετικό τρόπο. Όταν κάποιος θέλει να συμβουλευτεί έναν αστρολόγο, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το γεγονός ότι πιθανόν να έχει λάθος ώρα γέννησης. Σε αυτή την περίπτωση, κάποια γεγονότα θα συμβούν σε διαφορετικούς χρόνους από αυτούς που έλεγε η πρόβλεψη. Σε αυτή την περίπτωση δεν κατηγορείτε τον αστρολόγο ότι είναι τσαρλατάνος!

Σε αυτό το σημείο παρατηρούμε το εξής φαινόμενο: αρκετές φορές όταν κάποιος έχει μια δύσκολη όψη και έχει δυσκολίες στη ζωή του, συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται να καταστραφεί ο κόσμος. Αν κάποιος διαβάζει ένα άρθρο ή όταν επισκέπτεται έναν αστρολόγο, παραλύει όταν ακούει αυτά τα πράγματα που δυσκολεύουν τη ζωή του, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει δουλέψει με τον εσωτερικό του εαυτό. Είναι αδύνατο να ελέγξει τον κατώτερο εαυτό του, με αποτέλεσμα να γίνεται έρμαιο του πλανήτη που του προκαλεί δυσκολίες. Μια άλλη κατηγορία ανθρώπων είναι εκείνοι που απορρίπτουν την Αστρολογία ό,τι κι αν ακούσουν, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι αυτό που ήθελαν να ακούσουν. Μια άλλη κατηγορία ανθρώπων απλά δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν την πρόβλεψη που ακούνε.

Υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε- ο αστρολόγος δεν είναι μάντης ούτε μάγος. Η εκμάθηση της Αστρολογίας περιλαμβάνει αμέτρητες ώρες μελέτης και για να γράψετε μια απλή πρόβλεψη απαιτείται πολύς χρόνος στον υπολογιστή. Η εξοικείωση του αστρολόγου με την τεχνολογία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να εργαστεί.

 

Μα... τα Ζώδια δεν αντιστιχούν στους αστερισμούς

Εδώ έρχεται το σημείο που προκαλεί σύγχυση: Τα ζώδια και οι αστερισμοί που μοιράζονται τα ονόματά τους δεν είναι τα ίδια. Τα ζώδια είναι τμήματα της εκλειπτικής, το καθένα ακριβώς το ένα δωδέκατο του συνολικού μήκους - 30 μοίρες. Οι αστερισμοί δεν έχουν καμία σχέση με τα ζώδια.

 

Τα ζώδια, οι αστερισμοί και η μετάπτωση των ισημεριών

Χιλιάδες χρόνια πριν, όταν οι Βαβυλώνιοι καθιέρωναν τις αρχές της αστρολογίας, οι αστερισμοί και τα ζώδια βρίσκονταν σε ευθυγράμμιση. Κατά την εαρινή ισημερία (την πρώτη ημέρα της άνοιξης), ο Ήλιος βρισκόταν «μέσα» στον αστερισμό του Κριού: Δηλαδή, αν μπορούσατε να δείτε τον Ήλιο και τα αστέρια ταυτόχρονα, θα βλέπατε τον Ήλιο να περιβάλλεται από τα αστέρια του Κριού. Εκείνες τις ευτυχισμένες μέρες, τα ζώδια και οι αστερισμοί συνέπιπταν.

Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει πλέον. Σήμερα, στην εαρινή ισημερία, ο Ήλιος εμφανίζεται ανάμεσα στα (αμυδρά) αστέρια των Ιχθύων - ένα πολύ διαφορετικό καζάνι.

Ο λόγος αυτής της μετατόπισης είναι ότι η Γη ταλαντεύεται γύρω από τον άξονά της, ο οποίος διαγράφει έναν κύκλο στο διάστημα όπως η άτρακτος μιας σβούρας. Καθώς ο άξονας μετατοπίζεται, οι αστερισμοί φαίνεται να ολισθαίνουν προς τα πίσω. Το ποσό της ολίσθησης κατά τη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής είναι ελάχιστο, αλλά με την πάροδο γενεών αθροίζεται. Ως αποτέλεσμα, κάθε ισημερία πραγματοποιείται λίγο νωρίτερα στο ζωδιακό κύκλο από την προηγούμενη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μετάπτωση των ισημεριών. Εξηγεί γιατί η εαρινή ισημερία, η οποία συνήθιζε να συμβαίνει στον αστερισμό του Κριού, πραγματοποιείται τώρα στους Ιχθείς.

Όταν η ισημερία μετακινηθεί ακόμη πιο πίσω, στον αστερισμό του Υδροχόου, θα ξεκινήσει επίσημα η Εποχή του Υδροχόου. Οι αστρολόγοι διαφωνούν σχετικά με το πότε θα γίνει αυτό. Κάποιοι είναι πεπεισμένοι ότι συμβαίνει τώρα. Άλλοι πιστεύουν ότι απέχει δεκαετίες - ή αιώνες - μέχρι τότε. Τελικά, ο κύκλος θα αρχίσει και πάλι. Γύρω στο έτος 23800, η εαρινή ισημερία θα επιστρέψει στον Κριό και οι αστρολόγοι θα μπορούν να παραλείψουν όλη αυτή την εξήγηση. Εν τω μεταξύ, οι αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου και τα ζώδια δεν είναι το ίδιο.

Οι σκεπτικιστές που επιτίθενται στην αστρολογία - και για κάποιο λόγο, αυτές οι επιφυλακτικές ψυχές μπορεί να είναι εκπληκτικά εχθρικές - δείχνουν συχνά την αλλαγή της θέσης των αστερισμών και τη μετάπτωση των ισημεριών ως απόδειξη ότι η αστρολογία είναι ψεύτικη. Η αλήθεια είναι ότι οι αστρολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το φαινόμενο. Θεωρούν τους αστερισμούς ως σηματοδότες και κάτι περισσότερο. Αυτό που έχει σημασία είναι η διαίρεση της εκλειπτικής. Τα αστέρια, όσο λαμπρά και αν είναι, δεν έχουν καμία σχέση με το ζώδιό σας.

Carl Jung
«Η αστρολογία είναι εξασφαλισμένη για την αναγνώρισή της από την ψυχολογία, χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, επειδή η αστρολογία αντιπροσωπεύει τη σύνοψη όλων των ψυχολογικών γνώσεων της αρχαιότητας». -Καρλ Γιουνγκ

Πώς λειτουργεί η Αστρολογία;

Το εργαλείο με το οποίο έχουμε να δουλέψουμε, είναι ο χάρτης ή το ωροσκόπιο. Ανάλογα με το τι θέλουμε να αναζητήσουμε, χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο χάρτη. Μέσα από τη μελέτη του χάρτη βλέπουμε τα χαρακτηριστικά μας, τις ικανότητές μας, την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους, καθώς και τα επερχόμενα γεγονότα.

 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα από τους χάρτες που χρησιμοποιούμε στην Αστρολογία:

Γενέθλιος χάρτης: Αυτός είναι ο βασικός χάρτης (ο πιο σημαντικός) που χρησιμοποιούμε. Σε αυτόν τον χάρτη μπορούμε να δούμε το άτομο και μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η ταυτότητά του.

Δρακωνικό Ωροσκόπιο: Ένας χάρτης στον οποίο βλέπουμε την προηγούμενη εμπειρία, αν δεχτούμε τη θεωρία της μετενσάρκωσης, ή όλες τις γενετικές μας προδιαθέσεις.

Προοδευτικός χάρτης: Ένας άνθρωπος δεν μένει στάσιμος και το ίδιο συμβαίνει και στο Διάγραμμά του, όπου μπορούμε να δούμε την εξέλιξή του με την πάροδο του χρόνου.

Ωροσκόπιο Συναστρίας: Δύο άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και μέσα από την ανάλυση αυτού του χάρτη, μπορούμε να δούμε αν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος.

Ωροσκόπιο Ηλιακής Επιστροφής: Ο λεγόμενος ετήσιος χάρτης. Αυτός ο χάρτης ρίχνεται στα γενέθλια ενός ατόμου και παρέχει την τάση του έτους από τα γενέθλιά του μέχρι τα επόμενα γενέθλιά του.

Ωροσκόπιο Σεληνιακής επιστροφής: Ο λεγόμενος μηνιαίος χάρτης. Ο χάρτης αυτός καταρτίζεται την ημέρα που η Σελήνη επιστρέφει στη γενέθλια θέση του ατόμου. Αυτό το ωροσκόπιο μας δείχνει τις τάσεις του τρέχοντος μήνα.

Ωριαίος χάρτης: Αυτός ο χάρτης ρίχνεται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να απαντήσει σε μια συγκεκριμένη ερώτηση.